Super smoothie με κολοκυθόσπορο
- Ροφήματα Υγείας |
- 21 Μαΐου 2020|
- Από Σαββίνα Κουσλόγλου, Μαριάνθη Κωστούρου

Το superfood που διαλέξαμε αυτήν τη φορά για να φτιάξουμε ένα super smoothie είναι ο κολοκυθόσπορος. Μπορούμε να τον βρούμε παντού και θεωρείται ένας από τους πιο θρεπτικούς σπόρους.
Πριν αναφέρουμε τα υλικά και τον τρόπο προετοιμασίας του smoothie ας δούμε τους λόγους που κάνουν τον κολοκυθόσπορο μια σούπερ τροφή.
- Bελτιώνει τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής όσων πάσχουν από υπερτροφία του προστάτη.
- Είναι η ιδανική τροφή μετά από άσκηση ή σε ανθρώπους που πάσχουν από φλεγμονές των αρθρώσεων. Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχονται στους κολοκυθόσπορους βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και την προστασία των αρθρώσεων.
- Η τακτική κατανάλωση κολοκυθόσπορου βοηθάει στην πρόληψη ή ακόμη και την επιβράδυνση διάφορων τύπων καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, μαστού (κυρίως σε γυναίκες που είναι σε εμμηνόπαυση), προστάτη, στομάχου.
- Θεωρείται εξαιρετική τροφή για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, του άγχους και της αϋπνίας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο και τρυπτοφάνη*. Τα αποτελέσματα, όσον αφορά στην αϋπνία, μεγιστοποιούνται όταν καταναλώσουμε μαζί με τον κολοκυθόσπορο και λίγους υδατάνθρακες, όπως ένα φρούτο.
- Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε μαγνήσιο και άλλα μέταλλα, καθώς και σε φυτοστερόλες, οι σπόροι κολοκύθας μπορούν να συνεισφέρουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καθώς και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
- Mειώνει κάποια από τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και οι κεφαλαλγίες, λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχει.
- Έχει διουρητική δράση και βοηθάει στην καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
- Η υψηλή ποσότητα βιταμινών, τα μέταλλα και τα πολύτιμα λιπαρά οξέα του κολοκυθόσπορου τον καθιστούν ως ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν πλούσια μαλλιά και ένα υγιές δέρμα με λιγότερες ρυτίδες. Δεν έχουν άδικο όσοι ονομάζουν τον κολοκυθόσπορο “φυσικό μπότοξ”.
Super Smoothie
Υλικά
- 3 γεμάτες κ.σούπας καθαρισμένο κολοκυθόσπορο
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 κοφτό κ.γ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου ή χαρουπόμελο
- 2-3 σταγόνες υγρή βανίλια ή ¼ κ.γ. βανίλια σκόνη
- ελάχιστο αλάτι
Προετοιμασία
Ρίχνουμε τον κολοκυθόσπορο
** στο μπλέντερ (ή μούλτι) και τον χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το ρόφημα.
Για να γίνει καλύτερη απορρόφηση των πολύτιμων συστατικών του κολοκυθόσπορου τον μουλιάζουμε
*** για μερικές ώρες (4-6) σε νερό. Έπειτα τον βάζουμε στον φούρνο και τον στεγνώνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για λίγη ώρα. Τοποθετούμε τον στεγνό πια κολοκυθόσπορο σε ένα βάζο και τον καταναλώνουμε σκέτο ως σνακ, ως συστατικό σε smoothies ή τον προσθέτουμε σε σαλάτες, γιαούρτι κλπ.
*Η τρυπτοφάνη ανήκει στα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή σε αυτά που δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και πρέπει να τα παίρνουμε από τις τροφές. H ποσότητα κολοκυθόσπορου που πρέπει να καταναλώσουμε για να έχουμε την ποσότητα τρυπτοφάνης που χρειαζόμαστε είναι αρκετά μεγάλη, πάνω από 200 γραμμάρια ημερησίως. Αυτό βέβαια σημαίνει μεγάλη αύξηση στις ημερήσιες θερμίδες μας. Οπότε ας αρκεστούμε στην καθημερινή κατανάλωση μιας χούφτας κολοκυθόσπορου την ημέρα και ας πάρουμε την υπόλοιπη τρυπτοφάνη από άλλες τροφές, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, λιπαρά ψάρια, ασπράδια αβγού, όσπρια, βρώμη.
**Στο μπλέντερ (ή μούλτι) χρησιμοποιούμε τον κολοκυθόσπορο στεγνό για να αλεστεί σωστά.
***Με το μούλιασμα μειώνεται η περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε φυτικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την πλήρη απορρόφηση του σιδήρου, του ψευδαργύρου, και σε μικρότερο βαθμό του ασβεστίου. Επίσης το μούλιασμα αυξάνει την περιεκτικότητα των ξηρών καρπών σε βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β) και τους κάνει πιο εύπεπτους.
Προσοχή. Οι οδηγίες στο παραπάνω άρθρο, είναι απλά συμβουλευτικές και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση το γιατρό σας.
Από Σαββίνα Κουσλόγλου, Μαριάνθη Κωστούρου